donderdag 3 januari 2008

Jaaroverzicht muziek 2007

Het jaar 2007 zal niet de boeken in gaan als een jaar vol vernieuwende muziek, in tegendeel. Het was een jaar waarin de oude doos veelvuldig werd opengetrokken en de oude rotten hun kunsten nogmaals op het podium lieten zien.

Dan hebben we het natuurlijk over The Police, Genesis, The Rolling Stones, The Sex Pistols en Led Zeppelin. Grootheden in hun eigen tijd, maar ook nu nog kennen al deze bands een enorme aanhang.

Stormachtig
Volgeladen Arena's luisterden naar hun oude helden in de vorm van
Genesis, onder leiding van Phil Collins, en Sting's The Police. Maar ook The Rolling Stones gaven een 'stormachtig' concert.

Led Zeppelin sluit de parade van bejaarde reünierockers met een concert dat waarschijnlijk de boeken in gaat als populairste optreden ooit. Voor de show in London waren ruim twintig miljoen liefhebbers die meededen aan de 'ticketbingo' terwijl er slechts twintigduizend kaarten beschikbaar waren.

Giganten
Astronomische bedragen werden geboden voor kaartjes, zelfs auto's werden in de aanbieding gedaan. Alleen maar om bij dat ene moment te zijn, het moment dat de 'giganten' van de rockmuziek na bijna twintig jaar weer

samen op één podium stonden.

Iets minder antiek en waarschijnlijk het best te plaatsen in de categorie 'zakkenvullerij' was de reünie van
The Spice Girls. De Engelse meidengroep scoorde in de jaren negentig hit na hit en ze zijn nu bezig met een grootscheepse wereldtournee.

Radiohead
Terwijl Led Zeppelin het publiek en de pers in rep en roer bracht, liet
Radiohead de hele muziekwereld even op zijn grondvesten beven.

Met een kort berichtje op de website, "Onze nieuwe cd is klaar, je kan hem downloaden voor een bedrag naar keuze", bewees de alternatieve rockband van Thom Yorke dat de stugge platenindustrie in zijn huidige vorm zo goed als dood is.

Niks geen veeleisende platendeals, gewoon op eigen houtje je plaat via internet uitbrengen en er nog een flink zakcentje aan overhouden. Van alle downloaders van het album 'In Rainbows' betaalde 38 procent gemiddeld zes dollar.

Vernieuwend
Dat je niet altijd vernieuwend hoeft te zijn om te scoren bewezen de heren van het Britse gitaarbandje

The Fratellis. Hun hit 'Chelsea Dagger', aangewakkerd door de 3FM dj's in het Glazen Huis, bracht ze zelfs tot het hoofdpodium van 's werelds oudste festival Pinkpop.

Hetzelfde podium waar die editie ook muzikale grootheden stonden als Muse, Marylin Manson en The Smashing Pumpkins. Het optreden van Muse was er eentje om nooit te vergeten. Het grasveld veranderde in een golvende zee van mensen die allen hun longen uit hun lijf zongen.


Pinkpop kreeg dit jaar nog een staartje met de nieuwe '
Classic'editie. Het eendaagse evenement bood een podium aan bands als Status Quo, Marillion en Willy Deville.

Lowlands
En nu we het toch over festivals hebben kunnen we het net zo goed gelijk hebben over

Lowlands. Vantevoren werd de editie van 2007 getipt als één van de sterkste ooit. Voor de muziekliefhebbers was er dan ook veel om van te genieten. Neem een Arcade Fire, Interpol, Sonic Youth, Dinosaur Jr., U.N.K.L.E., Tool, Kaiser Chiefs, Kasabian, The Shins, The Killers, M.I.A., Basement Jaxx, Mika en The Good, The Bad and The Queen.

Slechts een kleine greep uit de enorme berg met topacts die dit jaar present waren op de vijftiende editie van Lowlands. Een line-up om je vingers bij af te likken.

Of de muziekliefhebbers komend jaar weer op zo'n schitterend programma worden getrakteerd is nog afwachten. Mensen die in 2008 naar Pinkpop gaan hebben in ieder geval al wel een mooi vooruitzicht.

Metallica
De organisatie maakte pas bekend dat het onlangs gereüneerde Rage Against The Machines het festival aflsluit. De andere dagafsluiters zijn Foo Fighters en Metallica.

Ook milieugoeroe Al Gore organiseerde in 2007 zijn eigen festival, Live Earth. Een volgens critici energiezuipend festival dat de wereldbevolking bewuster moest maken van de gevaren van de opwarming van de aarde.

In verschillende wereldsteden vonden festivals plaats met optredens van bands als de Red Hot Chili Peppers, Linkin Park, The Police, Duran Duran, Bon Jovi en vele anderen.


Keerzijde
Muziek als een stukje bewustwording, muziek als een middel om tot rust te komen, het kan allemaal. Maar muziek kan ook een keerzijde hebben, maar dan vooral voor de artiesten zelf.


Eén van de spraakmakendste voorbeelden hiervan was de Britse soulzangeres
Amy Winehouse. Getergd door alcohol problemen moest ze meerdere keren haar Nederlandse fans teleurstellen. Op het North Sea Jazz Festival en Pinkpop was geen spoor van haar te bekennen. Naar verluid lag ze kotsend in een wc van een Engels vliegveld.

Beroepsjunk
Pete Doherty is een soortgelijk verhaal, alleen kan hij al meerdere jaren niet van de heroïne afblijven. Na een hoopvolle release van het nieuwe Babyshambles album 'Shotters Nation' leek het even goed te gaan. Even, want het aantal geannnuleerde of verplaatse concerten is inmiddels niet meer op één hand te tellen.

Spiraal
Behalve artiesten die zich bevinden in een neerwaarts spiraal, zijn er ook artiesten die langzaam maar zeker weer hun weg naarboven hebben gevonden. Het optreden van
Britney Spears op de MTV Awards in Las Vegas werd door iedereen massaal de grond ingeboord.

Tijdens het bar slechte optreden playbackte Spears en haar danskunsten leken in niets meer op wat het ooit geweest was. De gevallen popprinses die langzaam maar zeker weer opkrabbelde, werd in één keer keihard onderuit gehaald. Wonder boven wonder werd haar nieuwe album 'Blackout' goed ontvangen.


Knobbeltjes
In de Nederlandse muziekwereld gaat het er een stuk rustiger aan toe. Alleen Jan Smit wist het Nederlandse publiek te shokeren met zijn stemproblemen. Knobbeltjes op zijn stembanden hielden de Volendamse zanger voor een lange periode uit de roulatie.


Zijn plaatsgenoten Nick en Simon vulden het gat maar al te graag op en scoren momenteel hit na hit. Het album 'Vandaag' van het duo werd in december

platina.

Ontslag
De belangrijkste Nederlandse release van dit jaar was ongetwijfeld in handen van Anouk. Het album '

Who's Your Momma' verscheen na een roerige periode. Ruzie met de manager en het ontslag van de begeleidingsband gingen vooraf aan de release.

Nederlands bekendste rockchick sloeg met haar nieuwe plaat echter een compleet andere richting in. Een meer soulvol en jazz geörienteerd geluid, dat echter niet door alle critici even veel werd gewaardeerd.

Om het jaar 2007 muzikaal af te sluiten kan een paar uurtjes luisteren naar de Top 2000 natuurlijk niet ontbreken. En misschien, terwijl je op je ouderwetse radio moeizaam het juiste kanaal probeert te vinden, komt de kersthit 'Christmas is Here' van Bearforce 1 ook nog wel voorbij...

(c) NU.nl/Kristiaan Asscheman

Geen opmerkingen: